West 8 ©

The design for a new market hall in the Dutch city of Apeldoorn has won the public vote for West 8.

West 8’s redesign transforms the large square into a more intimate, green and pleasant plaza. Part of the redesign is a large wooden canopy that allows for a range of programming opportunities throughout the year.

The market hall is positioned on the east side of the square and can serve as a partial covering for the market, fairground or other events such as concerts. The coloured glass on the sides creates special light effects.

By using two different pavement shades, seven large surfaces are created that bring a more human scale to the square. Café terraces are envisaged on the south side of the square. Beneath the existing plane trees, wooden benches offer views in different directions. By streamlining the surrounding traffic routes, the whole area will benefit from increased connectivity.

Other features of the design include an interactive fountain and a seating block, built around a large planter for three oak trees.

W: www.west8.com